Na první pohled nerozeznatelná jinakost – život a studium s Aspergerovým syndromem
Datum: 20. 6. 2022
Aspergerův syndrom nepostihuje obvykle intelekt, ale sociální dovednosti daného jedince. Žáci a studenti s touto poruchou proto nemívají problémy s učivem, mnohem spíše s fungováním ve škole jako takové. Obdobnou zkušenost má i studentka Hanka, která si dlouhá léta připadala jako člověk, jemuž při narození neposkytnuli návod, jak život žít. Z tohoto důvodu se jí v životě opakovaně nedaří řešit běžné každodenní situace.
V podcastu Zapojmevšechny.cz si Adéla Pospíchalová povídá s Hankou, studentkou biologie a ekologie na Ostravské univerzitě, jíž byl až v dospělém věku diagnostikován Aspergerův syndrom. Hanka je typickým příkladem studenta, který dlouho procházel vzdělávacím systémem bez povšimnutí, nebyl řádně, a především včas lékaři diagnostikován (a to také i z důvodu chybějící důvěry rodičů k řešením navrhovaným školou a následně odborníky-lékaři), a musel se proto s limity svého zdravotního postižení poprat sám. Více zde.

Další články

Česko běží modře

Česko běží modře

Připojte se k nám 2. dubna 2025 na Světový den porozumění autismu! ????Charitativní akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE zahájíme opět v Praze na Letné, výtěžek poputuje na podporu lidí na spektru autismu a jejich rodin.Pomozte nám zpřístupnit služby lidem, kteří je nejvíce...