Rodinné Integrační Centrum
Datum: 15. 7. 2022

Rodinné Integrační Centrum (RIC) pomáhá a podporuje rodiny s dětmi a osoby se speciálními potřebami, zdravotním postižením či sociálním znevýhodněním prostřednictvím integračních aktivit a sociálních služeb.

Rodinné Integrační Centrum o. s. vzniklo v květnu 2005 jako 2. organizační jednotka Sdružení pro ranou péči v Pardubicích a od 1. 6. 2006 fungovalo jako samostatné občanské sdružení. Rodinné Integrační Centrum o.s. realizovalo nejprve služby volnočasového charakteru pro rodiče pečující o děti zdravé i děti se speciálními potřebami, za účelem prevence proti sociálnímu vyloučení způsobenému déletrvající izolací během mateřské, rodičovské dovolené či způsobené zdravotním nebo mentálním postižením jejich dítěte. Centrum bylo zaměřeno na poskytování aktivizačních služeb a integračních aktivit rodičům pečujícím o děti ve věku od narození do 6 let, u dětí se speciálními potřebami (rodiny s dětmi ze sociálně slabých rodin, rodiny s dětmi se zdravotním postižením) nebyl věk omezen.

Díky svému působení v komunitě rodin s dětmi se specifickými potřebami, začali pracovníci RIC pociťovat, že v jejich okolí chybí odborné specializované služby pro děti s poruchami autistického spektra (dále jen PAS) a jejich rodiny. RIC proto od 1. 1. 2012 zřídilo registrovanou sociální službu – Sociálně aktivizační služby (SAS) pro rodiny s dětmi s PAS ve věkovém rozmezí od 1 roku do 18 let, která byla jedinou službou tohoto typu v Pardubickém kraji. Vzhledem k zájmu o tuto službu a velkému počtu čekatelů, byla od 1. 1. 2015 registrována nová služba – Raná péče pro rodiny s dětmi s PAS ve věku od 1 do 7 let v Pardubicích. Služba SAS upravila cílovou skupinu na rodiny s dětmi ve věku od 8 do 18 let. Toto rozdělení služeb vedlo k cílenější a efektivnější práci s rodinami s dětmi s PAS.

Poskytované služby:

  • Raná péče pro rodiny s dětmi s PAS, s poruchami komunikace a sociální interakce ve věku 1 – 7 let včetně.
  • Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi s PAS ve věku od 8  do dovršených 18 let.
  • Sociální rehabilitace pro osoby s poruchami autistického spektra od 16 do 64 let.

Další články

Festival Inkluzivní Kultury 2024

Festival Inkluzivní Kultury 2024

S kulturou inkluze není iluze je podtitul letošního ročníku Festivalu inkluzivní kultury, spojeného s oslavami 30 let působení Katedry speciální a inkluzivní pedagogiky PdF MU. Probíhá ve dnech 10. - 12. září 2024 v prostorách Pedagogické fakulty a v Sálu Milosrdných...

Úroveň zdravé stravy ve školách

Úroveň zdravé stravy ve školách

Školní stravování je často probírané téma. Každý rodič chce pro dítě to nejkvalitnější jídlo a aby odcházelo z jídelny najedené. Jaká je vlastně úroveň českých školních jídelen? Jsou jídla nutričně vyvážená a proč dětem nechutnají? ​Více...