Byly objeveny geny inteligence?
Datum: 6. 1. 2016

6. 1. 2016 | Autor:

Už dlouho se spekuluje, že za inteligenci kromě výchovy a studia do jisté míry mohou i naše geny. Britští vědci z londýnské Imperial College nyní objevili dva shluky stovek genů označované jako M1 a M3, které je možné spojit s naší inteligencí.

Nejprve analyzovali vzorky mozků získané při operacích pacientů s epilepsií a výsledky porovnali s genetickými informacemi zdravých lidí a lidí, kteří trpěli nějakou neurologickou poruchou, jako je například autismus nebo demence. Výsledky přitom ukázaly, že geny ovlivňující inteligenci u zdravých jedinců jsou tytéž, které způsobily kognitivní poruchy a epilepsii. Výzkum navíc naznačuje, že aktivitu těchto genů řídí jednotný mechanismus.

„Věděli jsme, že genetika hraje klíčovou roli v inteligenci, ale až dosud jsme nevěděli, které geny jsou důležité. Tento výzkum ukazuje některé z genů spjatých s lidskou inteligenci a to, jak navzájem interagují,“ uvedl spoluautor studie Michael Johnson.

Vložila: Sara S.,6. ledna 2016
Zdroj: 21stoleti.cz

Další články

Autismus – nic pro slabochy! 2. dubna je den porozumění autismu

Autismus – nic pro slabochy! 2. dubna je den porozumění autismu

Možná jste viděli některý z těchto filmů - oskarový Rain Man (1988) s fenomenálním Dustinem Hoffmanem, nebo český s názvem Spolu (2022) se Štěpánem Kozubem v hlavní roli. Anebo dokument Veroniky Stehlíkové Děti úplňku (2017). Co mají všechny tyto filmy společného?...

Rodičovství s ádehádětem? Více úsilí, méně výsledků

Rodičovství s ádehádětem? Více úsilí, méně výsledků

Rodiče dětí s ADHD často čelí kritice nebo nedorozumění ze strany ostatních, kteří si mohou mylně myslet, že problematické chování dítěte je výsledkem špatné výchovy. Přitom vynakládají obvykle mnohem více energie než rodiče neurotypických dětí. Bohužel to ale není...