Autismus je diagnóza, nikoli ortel
Datum: 28. 6. 2022
Je autismus autoimunita?
……Dostat se na cestě poznání příčin PAS dál umožnily zdánlivě odlehlé objevy. Když americká neurovědkyně Candace Pert našla v mozku opiátový receptor, vazebné místo pro endorfiny, padl tradiční odborný názor, že nervový a imunitní systém jsou dva oddělené systémy. Italští výzkumníci se pak dostali ještě dál, když prokázali, že propojení zahrnuje psychiku, nervový, endokrinní a imunitní systém, a nazvali je osa PNEI.
Odtud byl jen krok k hypotéze, že PAS má autoimunitní původ. Podle ní lze u autistických dětí vystopovat genové mutace na místech, kde je kódována imunita. Po celé generace se nemusí projevovat, činí však své nositele zranitelnější vůči vnějším vlivům – například infekcím, porodním komplikacím, ale především chemickým látkám, včetně vysokých dávek léků. Překročí-li ony faktory geneticky snížený práh citlivosti na ně, spustí se autoimunitní útok na kritické oblasti mozku, řídící pozornost, náladu a řeč, a výsledkem je jejich poškození.
Nepřímých důkazů podporujících tuto hypotézu přibývá. Jedním z nich je studie, zveřejněná v odborném periodiku American Journal of Psychiatry. Sledovala více než milion ve Finsku žijících gravidních žen, které porodily v období 1987 až 2005. Studie v jejich krvi měřila koncentrace produktů metabolismu dvou látek – polychlorovaných bifenylů (PCB) a DDT.
Zatímco mezi produkty degradace PCB a autismem žádná korelace nebyla, matky, v jejichž krvi byly vysoké koncentrace zbytků DDT, vykazovaly o 32 % vyšší pravděpodobnost, že porodí autistu. Důvodem by podle autorů mohla být skutečnost, že DDT se na rozdíl od PCB váže k androgenovým receptorům, což může narušit u plodu v děloze vývoj mozku, zejména u chlapců.
Výzkum také prokázal, že většina matek dětí s autismem byla v těhotenství vystavena působení barev a laků či pesticidů, že žila v prostředí, kde byl nový nábytek a koberce, a že se s toxickými látkami setkávaly i na pracovišti. Vystavení plodu takovýmto vlivům by tedy mohlo sehrávat roli spouštěče………………..

Další články

E – BOOK Průvodce ortopedickými podlahami

E – BOOK Průvodce ortopedickými podlahami

Zajímá Vás, na jaké otázky v e-booku naleznete odpověď? Jaké ortopedické podlahy jsou vhodné pro nejmenší děti a které naopak pro dospělé? Jsou ort. podlahy vhodné pro venkovní používání? Je jedno jestli vyberu podlahy od jednoho dodavatele, nebo zda je nakombinuji?...

E – BOOK Využití měkkých míčků a dalších masážních pomůcek

E – BOOK Využití měkkých míčků a dalších masážních pomůcek

​​ E-book Vám odpoví mimo jiné na otázky: Jak využít měkké míčky a jaký je v nich rozdíl? Co je to Easy Grip? Jak uvolnit bedra pomocí míčkovacích míčků? Lze využít míčky i pro cvičení s dětmi? Jak namasírovat podélnou klenbu? A jakou pomůcku na cvičení využít? Více...

E – BOOK Cvičebník – zábavné cvičení  s pomůckami

E – BOOK Cvičebník – zábavné cvičení s pomůckami

Cviky s nejběžnějšími pomůckami na jednom místě. Zábavné cvičení pro děti i dospělé. Cvičebník obsahuje stabilizační, posilovací, protahovací, tak i relaxační cviky. Cvičebník vznikl ve spolupráci s naší fyzioterapeutkou. BONUS: Přehledný seznam pomůcek na cvičení a...